Blogi

p21

Mistä Suomi kesällä puhuu?

  • Blogi
  • Anne Ekberg
  • 14.07.2017
Jälleen on se aika vuodesta, jolloin meitä hellitään – yhteiskunnallista ja vaikuttavaa keskustelua aamusta iltaan. Me, joiden väitetään vaikenevan kahdella kielellä, osallistumme SuomiAreenan keskusteluihin innokkaasti, satoi tai paistoi.
Meitä porilaisia on aina hellitty heinäkuussa. Ennen meillä oli jatsit, nykyisin meillä on jatsit ja SuomiAreena. Kun muu maa hiljenee loman viettoon ja suuntaa laiturin nokkaan, meillä on meno vilkkaampaan kuin koko vuonna yhteensä.
SuomiAreena on järjestetty vuodesta 2005 lähtien Porissa. Tapahtuma on todella vaikuttava ja soisin jokaisen pääsevän kokemaan sen ainutlaatuisen tunnelman. Keskustelujen teemat vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna teema on ollut oikeutetusti Suomi 100 – yhdessä.
Porilaisena olen etuoikeutettu. Kesäkuussa odotan innokkaasti Suomi Areenan ohjelman julkistusta, minkä jälkeen rakennan tarkkaan oman kalenterini. Vaikka päiviä on viisi, en pääse osallistumaan kaikkiin keskusteluihin, joihin haluaisin. Monet menevät päällekkäin tai limittäin.
Itseäni kiinnostavat teemat ovat perheyritykset, suomalainen työ ja vastuullinen toiminta. Keskustelut ovat olleet vuodesta toiseen yllättävän mielenkiintoisia. Yksi odotetuimmista on ollut pitkään Perheyritysliiton yhdessä Prizztechin ja Satakunnan kauppakamarin kanssa järjestämä paneeli. Sähköisimmillään tunnelma oli vuosina, jolloin keskustelu järjestettiin Porin teatterissa ja paneelin vetäjänä toimi Lenita Airisto. Yleisö ei koskaan mahtunut saliin. Osa istui käytävillä, osa kurkki ovista ja jotkut eivät vain mahtuneet mukaan ollenkaan. Suosion salaisuus oli tietenkin räväkkä Lenita, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Tosin täytyy todeta, ettei tämänvuotinen Tuomas Enbusken vetämä keskustelu teemalla Työtä yhdelle vai työtä monelle jättänyt sekään kylmäksi. Erinomainen kattaus, jossa muiden muassa Jussi Herlin, Noora Keskievari ja tubettaja Tuure Boelius pohtivat teemaa.
Vaikka paneelikeskustelut ovat edelleen tapahtuman sydän, on kansalaistori nostanut rooliaan. Monet järjestöt ja viranomaiset ovat paikalla esittelemässä toimintaansa ja kansalaisilla on mahdollisuus kysyä mieltään askarruttavia teemoja. Omaa jälkipolvea kiinnostavat tullikoirat vuodesta toiseen.
Olen porilaisena kasvanut jatsien sykkeessä. Nuorena minulla oli vakipaikka Kirjurinluodon konserttipenkeillä. Neljän päivän jazzpassi oli jokakesäinen perushankinta. Luodolla istuttiin satoi tai paistoi ja muistoja jäi kerrottavaksi roppakaupalla. Nykyisin muistot kertyvät SuomiAreenalta.
Viime vuosina olen saanut osallistua keskusteluihin myös puhujan ominaisuudessa. On ollut ilo ja kunnia päästä mukaan mielenkiintoisten teemojen käsittelyyn. Oli keskustelu sitten isommalla tai pienemmällä areenalla, on jokaisesta jäänyt hyviä muistoja ja ne ovat antaneet uutta inspiraatiota.
Jos et ole vielä käynyt SuomiAreenassa, niin varaapa ensi kesänä matka Poriin. Lupaan, että se kannattaa. Samalla tutustut outoon, mutta uniikkiin kotikaupunkiini.
Anne Ekberg
Perheyritysten liiton hallituksen jäsen

Anne Ekberg

Perheyritysten liiton hallituksen jäsen

Kommentit

strat-kump
fennia_100x200px
elo_logo
op_100x200px
pwc_100x200px
yhttyo-kump
capman_100x200px
sek_100x200px