Ajankohtaista

Perheyrittäjän oppiminen mitataan luopumisen taidossa

 • Uutinen
 • 07.06.2017
craig

Justin Craig vaihtaa ajatuksia Saalasti Oy:n toimitusjohtaja Timo Saalastin kanssa. Craig antoi monia työkaluja hahmottaa perheyrityksen johtamista.

Professori Justin Craig on opiskellut bisnestä, psykologiaa ja käyttäytymistieteitä yliopistossa. Hän on kasvanut perheyritysperheessä ja perustanut veljensä kanssa perheyrityksen. Nyt hän opettaa perheyrittäjyyttä yliopistossa ja kiertää maailmaa oppimassa muiden perheyritysten omistajilta. Suomessa hän oli tapaamassa perheyrittäjiä PwC:n kutsumana.

Craigin mukaan perheyrityksen omistaja on töissä lapsilleen. Perheyritys on lahja edellisiltä sukupolvilta ja laina tulevilta sukupolvilta. Sukupolvien ketjussa tavoitteena on siirtää yritys seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin sen itse sai.

 • Kyse on stewardshipistä eli yrityksen vaalimisesta. Jatkuvuuden varmistaminen vaatii myös yrittäjyyttä ja hyviä hallintorakenteita. Yrityksen lisäksi myös omistajia ja perhettä pitää hallita, valaisee Craig perheyrityksen menestystekijöitä.

Oppiminen perheyrittäjyyteen alkaa jo lapsuudessa. On tärkeää kertoa tarinoita edeltävien sukupolvien viisauksista ja saavutuksista. Yrittämisen filosofian ja arvojen jakaminen edistää jatkuvuutta.

 • Toisaalta se, mikä toimi edellisen sukupolven aikana ei välttämättä toimi tänään. Edellisten sukupolvien filosofia kannattaa pitää, mutta yksityiskohdat unohtaa, Craig neuvoo.

Keittiön pöydän ääressä tuleva polvi saa ensimmäiset oppinsa yrittäjyydestä ja omasta perheyrityksestä. Uran alussa perheyrityksen vesa on usein muualla töissä oppimassa liiketoiminnan lainalaisuuksia.

 • Virheet kannattaa tehdä muualla, Craig toteaa.

Omaan perheyritykseen siirtyessään jatkajan kannattaa miettiä, milloin hän on valmis, halukas ja osaava antamaan panoksensa perheyrityksen johtamiseen. Hän voi toimia perheyrityksessä operatiivisessa tehtävässä, hallituksen jäsenenä ja/tai omistajana. Vastuuta voi kantaa monessa eri roolissa.

 • Tärkeää on määrittää, mitkä ovat eri roolien vaatimukset ja vastuut sekä, miten palkitseminen tapahtuu, Justin Craig sanoo.

Tällainen läpinäkyvyys on osa ammattimaista perheyrityksen omistamista ja hallitsemista. Se auttaa ehkäisemään konflikteja ja saamaan myös ulkopuolista osaamista perheyritykseen.

 • Prosessit ja käytännöt kannattaa miettiä ennen kuin niitä tarvitaan. Tällöin ne eivät henkilöidy.

Omaan perheyritykseen tutustuminen ennen vastuun ottamista on oppimisen elinkaaren tärkein vaihe. Tähän vaiheeseen kuuluu kuitenkin jo budjettivastuuta. Jatkajapolvea Craig neuvoi olemaan kärsivällinen.

 • Älä kiirehdi johtamaan ja ottamaan kokonaisvastuuta. Valmistaudu kunnolla. Keskustele ja haasta edeltävää sukupolvea.

Valmiutta vastuun kantamiseen voi testata esimerkiksi siten, että riippumaton taho arvioi jatkajapolven osaamisen. Toisaalta kypsyyden merkki on myös se, että itse tietää, mitä ei tiedä ja mitä pitäisi tietää. Vastuunkantajan pitää myös osata lukea toimintaympäristön muutoksia: nähdä vaikeuksissa mahdollisuuksia ja toimia sen mukaan. Mielenkiintoisesti Craigin mukaan vastuun kantaminen tarkoittaa myös poliittisen pelin ymmärtämistä.

 • Sinun pitää osata ymmärtää, miten yrityksen, eri perheenjäsenten ja omistajien tavoitteet ovat poliittisesti latautuneita. Ajaako veli yrityksen vai itsensä parasta?

Seuraavassa vaiheessa perheyrityksen johtajan tehtävä on luoda uutta ja tehdä tulevaisuus perheyritykselle.

 • Tämä on oppimisen elinkaaren haastavin, mutta myös palkitsevin vaihe. Tällöin myös saadaan paljon harmaita hiuksia, Craig toteaa.

Oppiminen ei kuitenkaan vielä pääty tähän, vaan se mitataan erityisesti luopumisen taidossa. Luopumisen ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä, vaan sen voi tehdä vähitellen.

 • Yksi perheyrittäjä kertoi muille, että hän siirtyy nyt vaiheeseen 440 eli tekee töitä 4 päivää viikossa 40 viikkona vuodessa. Hänellä oli suunnitelma siirtyä sen jälkeen vaiheeseen 330.

Perheyrittäjä on onnistunut oppimisen elinkaaren viimeisessä vaiheessa, jos hän voi luopua henkisesti ja ruumiillisesti terveenä sekä onnellisena katsoen, miten yritys kehittyy seuraavan polven hallussa.

 • Olen nähnyt tapauksia, joissa luopuja on joutunut ottamaan ohjat uudelleen käsiinsä, koska jatkaja ei ole ollut vielä valmis. Tällaisissa tapauksissa yksi ratkaisu voi olla myös perheen ulkopuolinen johtaja. Näin jatkaja saa lisää aikaa hankkia osaamista ja kokemusta.

Craigin mukaan tekeminen vie liian usein perheyrittäjän aikaa ajattelulta.

 • Perheyrityksen omistajien pitäisi aktiivisesti miettiä, miltä perhe, omistajakunta ja yritystoiminta näyttävät 10 vuoden päästä ja varautua näihin tulevaisuuden kuviin rakentaen prosesseja ja systeemejä perheen, omistajien ja yrityksen hallitsemiseen.

 

Justin Craig

 • Doctor of Philosophy, 2004, Bond University, Australia
 • Clinical Professor of Family Enterprise ja
 • Co-Director of the Center of Family Enterprises, Northwestern University, Kellogg School of Management

 

Krista Elo-Pärssinen

 

strat-kump
fennia_100x200px
elo_logo
op_100x200px
pwc_100x200px
yhttyo-kump
capman_100x200px
sek_100x200px